Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Makro kidolgozott tételek/11

2008.01.10

11.tétel

Infláció és kamatlábak. A Fisher-hatás. A nominális kamatláb és a pénzkereslet. Az infláció költségei. A hiperinfláció. A klasszikus dichotómia.

 

Infláció és kamatlábak

 

Két kamatláb: reál – és a nominális

Nominális k.: az a kamatláb, amit a bank fizet.

Reál k.: az amennyivel a vásárlóerő emelkedik.

Ha i a nominális kamatláb, r a reálkamatláb és π az inflációs ráta, akkor:        r = i – π.

A reálkamatláb a normális kamatláb és az inflációs ráta különbsége.

 

 

Fisher-hatás

 

A reálkamatlábat kifejező egyenletünket átrendezve kiderül, hogy a nominális kamatláb a reálkamatláb és az inflációs ráta összege:

                                                               r = i  + π.

Az egyenlet fenti formáját Fisher- egyenletnek nevezzük. Irving Fisher közgazdász után. Az egyenlet szerint a nominális kamatláb két oknál fogva változhat: vagy a reálkamatláb változik, vagy az inflációs ráta.

Az egyenlet állítása szerint a reálkamatláb és az infláció határozza meg a a nominális kamatlábat.

A mennyiségi pénzelmélet és Fisher-egyenlet együttesen meghatározzák, hogy a pénzmennyiség növekedése hogyan érinti a nominális kamatlábat. A mennyiségi pénzelmélet szerint a pénzmennyiség növekedési ütemének 1 százalékos növekedése 1 százalékkal növeli az inflációs rátát. A Fisher-egyenlet szerint az inflációs ráta 1 százalékos növekedése viszont 1 százalékkal növeli a nominális kamatlábat. Az inflációs ráta és a nominális kamatláb között fennálló egy az egyhez kapcsolatot Fisher-hatásnak nevezzük.

 

 

 A nominális kamatláb és a pénzkereslet

 

A pénztartás költsége

A pénztárcánkban tartott pénz nem kamatozik. Ha azonban államkötvényt vennénk, vagy betétként helyeznénk el pénzünket, akkor a nominális kamat hozzáadódna. A nominális kamat az, amiről lemondunk, ha nem kötvényben, hanem pénzben tartjuk vagyonunkat, vagyis a kamat a pénztartás haszonáldozat-költsége.

A reálpénzállomány iránti kereslet tehát függ mind a jövedelemszinttől, mind a nominális kamatlábtól. A pénzkeresleti fgv. általános alakja a következő:

                                                                              (M/P)d = L(i, Y).

L-t  a pénzkereslet jelölésre hazsnáljuk. Az egyenlet szerint a reá lpénzállomány likviditása iránti kereslet a jövedelem és a nominális kamatláb függvénye.  Minél magasabb a jövedelem szintje, annál nagyobb a reálpénzállomány iránti kereslet. Minél nagyobb a nominális kamatláb, annál kisebb a reálpénzállomány iránti kereslet.

 

 

Az infláció költségei

 

Várt infláció:

1.      Az egyik költség az emberek által tartott pénzen lévő inflációs adó megváltozása.

A pénztartás csökkentéséből származó kellemetlenségeket cipőtalpköltségeknek nevezik, hiszen gyakori bankba járástól hamarabb elkopik az ember cipője.

2.      A második fajta inflációs költség abból származik, hogy a magas infláció miatt a vállalatoknak gyakrabban kell változtatniuk áraikat. Az árak változása néha költséges lehet, elképzelhető, hogy új árjegyzékeket kell nyomtatni és terjeszteni. Az ilyen típusú költségeket étlapköltségeknek mivel minél nagyobb az inflációs ráta , annál gyakrabban kell az éttermeknek új étlapot kell nyomtatniuk.

3.      Az infláció harmadik költsége abból adódik, hogy az étlapköltségekkel szembesülő vállalatok rendszertelenül változtatják áraikat.  Az infláció a relatív árak instabilitását eredményezi.

  1. Az infláció negyedik féle költsége az adórendelkezésekből ered. Sok adórendelkezés nem veszi figyelembe az infláció hatásait.

5.      Az infláció ötödik fajta költségeként a változó árakkal való együttélésből származó kellemetlenségek említhetők. A folyamatosan változó árszínvonal például megnehezíti az emberek pénzügyi tervezését.

 

 

Nem várt infláció

 

A nem várt inflációnak sokkal ártalmasabb hatása van, mint a kiszámítható, egyenletes ütemű infláció bármelyik költsége.

Ha az infláció a vártnál magasabb, akkor a hitelező veszít, az adós pedig nyer, mert kisebb értékű pénzzel fizeti vissza a hitelt. Ha az infláció a tervezettnél alacsonyabb, akkor a hitelező nyer, és az adós veszít, hiszen a visszafizetett összeg többet ér annál, mint amire mindketten számítottak.

Minél változékonyabb az inflációs ráta, annál nagyobb a bizonytalanság az adósok és a hitelezők körében. Mivel a legtöbb ember kockázatkerülő, a folyamatosan változó infláció okozta kiszámíthatatlanság mindenkinek kárára válik.

 

 

Hiperinfláció

 

Ez 50 %nál magasabb havi inflációt értenek, ami több mint napi 1 százalék.

A hiperinfláció a pénzkínálat túlzott emelkedésének következménye. A megállításához a központi banknak egyszerűen csak csökkentenie kell a pénzkibocsátást.

A legtöbb hiperinflációt az indítja el, hogy az államnak nincs elegendő bevétele, amelyből kiadásait fedezhetné. Jóllehet az állam képtelen kölcsönt felvenni, mert a hitelezők túl kockázatosnak tartják az államnak nyújtott hitelt. A deficit fedezéséhez az állam az egyetlen rendelkezésre álló eszközhöz, a bankópréshez fordul. Az eredmény a pénzmennyiség gyors növekedése és hiperinfláció.

 

 

Klasszikus dichotómia

 

A klasszikus dichotómia a reál-és nominális változók elméleti szétválasztását. Segítségével lehetővé válik a reálváltozók vizsgálata a nominális változók nélkül.

 A klasszikus dichotómia abból ered, hogy a klasszikus elméletben a pénzkínálat változása nem hat a reálváltozókra. A pénz reálváltozókra gyakorolt hatástalanságát a pénz semlegességének nevezzük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

i=r+pí

(Ádám, 2013.02.23 13:03)

Szia! Jól írod a szövegben, de a képletben rosszul:
i=r+pí nem pedig r=i+pí
Egyébként ügyes írás
Üdv

Re: i=r+pí

(Ádám, 2013.02.23 13:04)

Most látom, hogy előttem millióan szóltak már ezért, ez esetben elnézést! Üdv

hiba

(Laca, 2011.06.06 10:20)

A Fisher hatás egyenlete el van írva: egyen let átrendezése után, i=r+π tehát a nominális kamatláb(várt kamat) egyenlő a reál kamatláb(tehát a tényleges kamat) és az infláció összegével!

Tóth

(Tóth, 2010.04.26 01:03)

Kösz, nagyon hasznos <a href="http://www.google.hu">volt</a>.

köszi!:)

(Takács Gábor, 2008.01.10 13:01)

Nagyon szépen köszönöm a tételeket!!! Így már megvan az esélye, hogy átmenjek!:) További jó készülést és sikeres vizsgát! (Ha van még tétel, szívesen vesszük:))
Mégegyszer köszi, üdv,
taki

 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 54848
Hónap: 489
Nap: 24