Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Makro kidologozott tételek/19(hiányos)

2008.01.25

19.tétel

Az aggregált kínálati függvénytől a Phillips-görbéig. Az infláció összetevői. Infláció és munkanélküliség kapcsolata rövid és hosszú távon. Az inflációcsökkentő beavatkozások hatásmechanizmusa és az áldozati ráta

 

A munkanélküliség és az infláció közötti összefüggést vizsgálja a Phillips-görbe. A Phillips-görbe az infláció és a munkanélküliség között fennálló, rövid távú aggregált kínálati görbéből következő rövid távú átváltást fejez ki.

A Phillips-görbe valójában az aggregált kínálat kifejezésének egy másik módja.

 

 

Az aggregált kínálati függvénytől a Phillips-görbéig

 

A Phillips-görbe és az aggregált kínálazti görbe lényegében uazt a kapcsolatot fejezi ki, ha az aggregált kínálat egyenletét az alábbi alakban írjuk fel:

                                                                              P = Pe + (1/ α)(Y - Y)

Egy kivonással és egy összeadással levezethetjük a Phillips-görbét.

Vonjuk ki először mindkét oldalból az előző év árszínvonalát (P-1), ekkor az alábbi egyenletet kapjuk:

                                                               (P – P-1) = (Pe – P-1) + (1/ α)(Y - Y)

A bal oldalon álló kifejezés P – P-1 a jelenlegi és az előző év árszínvonal különbsége, ami az infláció(π). A jobb oldalon álló kifejezés, Pe – P -1, a várt árszínvonal és az előző évi árszínvonal különbsége, ami a várt infláció(π). Ezek után helyettesítünk P – P-1 helyébe π-t, és Pe – P-1 helyébe πe-t:

                                                           π = πe + (1/ α)(Y – Y)

Okun egyik törvényének  a változta szerint a kibocsátásnak a a potenciális kibocsátástó való eltérése fordítottan arányos a munkanélküliség és a természetes ráta közötti eltéréssel. Amikor a kibocsátás nagyobb, mint a potenciális kibocsátás, akkor a munkanélküliségi ráta alacsonyabb a természetes rátánál. Az összefüggést felhasználva –β(u – un)-et írhatunk (1/ α)(Y – Y) helyébe. Az egyenlet az alábbi lesz:

                                                                              π = πe β(u – un)

Végül adjuk hozzá a jobb oldalhoz az e kínálati sokkot, hogy az olyan, árakra gyakorolt exogén hatásokat ki tudjuk fejteni, mint az olajárváltozások, a minimálbér változása vagy az állami árszabályozás egyes esetei:

                                                                               π = πe β(u – un) + ε

 

Így az aggregált kínálati fgv.ből eljutottunk a Phillips-göbéhez.

A Phillips- görbe megőrzi az aggregált kínálati görbe alaptulajdonságát: összefüggést teremt a reálváltozók között, ami klasszikus  dichotómia bukását jelenti. Kissé pontosabban fogalmazva: a Phillips görbe a reálgazdaság tejesítménye és az árszínvonal előre nem látott változása között fenálló kapcsolatot testesíti meg. A Phillips görbe csupán az aggregált kínálat kifejezésének és elemzésének előnyös formája.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 54848
Hónap: 489
Nap: 24